14 D’ABRIL NO ERA LA REPÚBLICA CATALANA

La idea republicana a Catalunya se celebra pensant en la proclamació de la República. Però resulta que la que es va proclamar no va ser la República Catalana, sinó tan sols un Estat Català dins d’una República Federal Espanyola.

La República Espanyola va néixer un 1931 com a manifestació del poble contra l’oligarquia i el caciquisme. També contra els abusos del règim que va caure i la monarquia.

Però per mantenir-se havia de prioritzar la vida parlamentària, democràcia a què no estaven acostumades les dretes que es creien amb tots els drets davant les reclamacions de les esquerres.

Es van enfrontar  sectors ideològics polaritzats que estaven cansats d’esperar i exigien acció pe fer realitat el que volien. Uns  volien enderrocar el règim liberal conservador i els altres fer front a una revolució obrera que tenia les seves raons.

La República va ser un  camp de batalla on la pau és cert que no va ser possible. No la van fer possible els que volien imposar la seva hegemonia emparada en la força i l’església. I la solució, un cop enfrontades les dues espanyes, va ser dir que la pau no va ser possible. No la van fer possible, però havien de culpabilitzar els febles, les esquerres.

Per imposar una nova pau es va fer un aixecament militar contra la República amb l’aplaudiment de les dretes que hi van col·laborar. Va ser el moment del partit únic i de la nova Espanya totalitària. 

La guerra es va estendre amb particular odi contra els catalans que volien anar més lluny de l’autonomia que havien valorat com un pas positiu, però només un primer pas. Calia destruir Catalunya que junt amb el País Basc era la font de la veritable resistència republicana.

El republicanisme ha sobreviscut a Catalunya per què els cants de llibertat han arribat a tots i han permès superar les estretes visions de l’espanyolisme nacional. El dia d’avui seguim volent proclamar la República Catalana sense interferències ni  monàrquiques ni republicanes espanyoles.

Altres camins són d’incertesa, angoixa i menysteniment de la nació catalana.

Vídeo de la segona república, aquí