Al Sopar Debat de MES, Grup d’Estudis Polítics i L’Opinió Socialdemòcrata l’1 de març

Al Sopar Debat de MES, Grup d’Estudis Polítics i L’Opinió Socialdemòcrata l’1 de març

Pere-O Costa: “El sobiranisme ha de quedar-se tots els ajuntaments per canviar el paradigme de l’odi”

“Si ho sabem comunicar, molta gent s’hi sumarà al projecte d’un país il·lusionant i atractiu”

“Hem de quedar-nos tot. Els sobiranisme ha de guanyar tots els ajuntaments en les eleccions municipals del 10 de juny de l’any vinent” recomana amb la confiança de que és possible Pere-Oriol Costa, l’últim convidat als sopars-debat de MES Moviment d’Esquerres, Grup d’Estudis Polítics i L’Opinió Socialdemòcrata organitzats pel jurista i activista Pau Miserachs, coordinador territorial de MES a Barcelona. Pere-Oriol Costa afirmava només començar a parlar que els actuals independentistes ho son per què volen un país millor. Ha sigut el procés recentralitzador de l’Estat el que ens ha tornat més independentistes.

Catedràtic emèrit de Comunicació a l’Autònoma, per les classes de Pere-Oriol Costa ha passat bona part de la professió periodística. Entre altres ocupacions paral·leles va ser deu anys conseller de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i ha escrit varis llibres, inclosa una biografia de Jordi Pujol en plena transició. Socialista catalanista de la línia Reventós va fer el salt cap a MES quan el PSC va abandonar les sigles identitaries per sotmetre’s de ple als dictats del PSOE.

El sopar, moderat pel periodista Joan Alcaraz,  va tenir lloc a les poques hores del pas al costat del president Carles Puigdemont al delegar la investidura en Jordi Sánchez, la qual cosa convidava a analitzar les perspectives que s’obren a l’horitzó a curt i mig terme. Val a dir que la CUP encara no s’hi havia pronunciat.

Primera condició per guanyar les municipals: “no barallar-nos per les llistes”. L’efecte immediat de la victòria, segons el conferenciant, seria canviar el paradigme de l’odi i de la incomprensió envers els catalans “que ja ve de Quevedo”.

Una altra condició per triomfar i copar els ajuntaments és eixamplar el suport popular cap al sobiranisme. “On podem guanyar adeptes és dissenyant un país il·lusionant i atractiu. Si el sabem comunicar, hi haurà gent que s’hi sumarà” i, com a dada a tenir en compte, Costa recorda que segons les enquestes al voltant d’un 25 ó 30 per cent de l’actual univers independentista que abans no ho era ho és perquè vol un país millor.

Qualifica la situació actual a Catalunya de pre-colonial: “No podem acceptar que tenir presos polítics sigui normal”. La solució oferta per Puigdemont per desencallar la situació és imaginativa “perquè l’article 155 ha vingut per durar”. “És una manera de tirar endavant -comenta Pere Oriol Costa- sobretot comptant amb les entitats -ANC, Òmnium i CDR- i així des de Brussel·les es pot anar teixint complicitats”.

El convidat reconeix que tot i haver guanyat el 21-D, dins el sobiranisme es reprodueix el mateix esquema que entre els unionistes: hi ha dreta i esquerra. “Segurament n’hi ha més entre els unionistes i a més, la que hi ha dins el sobiranisme és oberta i democràtica. Per això, Costa advoca per construir un gran projecte de país que reculli una majoria àmplia que eviti augmentar el fossar perquè els altres juguen a una certa ulsterització de Catalunya.[spacer height=”10px” id=”3″]

Radiografia dels partits espanyols:

Pere-Oriol Costa, com a estratega i analista política, dissecciona el moment actual de les diverses forces polítiques.  Del PP creu que Rajoy està consolidat malgrat el desgast d’imatge pel gran deute que té Espanya i  cansament produït pels casos de  corrupció ja que els dirigents que l’envolten estan cremats i ara sembla que despuntin com polítics emergents El President de la Comunitat galega Sr.Feijoo i  Íñigo de la Serna, al que envien a Catalunya a prometre obres que ja s’havien anunciat fa anys. Quant a Ciutadans, han deixat la socialdemocràcia per la ideologia liberal “però no com els alemanys, sinó com els austríacs” i creu que l’agressivitat de Rivera pot jugar en contra seva. Tot i que ataquen Rajoy perquè avanci eleccions, creu que el president intentarà aguantar.

Però amb respecta a Ciiutadans, cal reconèixer que hi ha gent mig integrada a Catalunya   que amb el target d’un país il·lusionant   es deslligaria del C’s.  Molts que han fet campanyes contra el català mostren un sentiment d’inferioritat. I a nosaltres ens toca explorar com es farà aquest nou país.

Dels socialistes destaca que ho tenen malament pel seu suport al 155 –“estan abduïts pel PP-, perquè al no ser diputat al Congrés Pedro Sánchez té una presència pública reduïda, està fent el mateix que hauria fet Susana Diaz, no pot fer una moció de censura i perquè no se’ls coneixen propostes. Això sí, tenen xarxa de poder local, com també ho té Unidos Podemos però aquests han abandonat el projecte de país plurinacional. “El seu punt fort és la paràlisi socialista i ara es tracta de veure qui queda primer de tots dos”. Pablo Iglesias va esmentar no connecta amb la opinió pública a diferència d’Errejón a Madrid. Costa va destacar el paper de Núria Parlon del PSC que li està creant un bon entorn.

Ha afirmat també que el vot canvia moltes vegades per el coneixement del cap de llista i ha criticat que els problemes socials ales esquerres es tractin parcialment en temps electoral.

També va dir  en Pere-Oriol Costa que en el tema català no hem d’esperar res, doncs la nostra situació és la resposta al procés. Amb els espanyols no hi ha possible diàleg. Poden arribar a il·legalitzar els partits independentistes. Però ens toca anar teixint i elaborar un gran projecte de país, mentre a Madrid juguen a dividir Catalunya. Ens toca fer país il·lusionant, com diu Germà Bel, va acabar dient. No ens toca fer apostes perdedores i convé seguir  la estratègia internacional.

Pau Miserachs: “Barcelona se li escapa de les mans a Colau”

Pau Miserachs va intervenir a l’obertura i al tancament del sopar per anunciar que es publicarà un llibret per Sant Jordi amb la Declaració Universal de Drets Humans de NN UU i el informe Zayas amb motiu del 70è aniversari de la seva aprovació. El prefaci és de  l’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras. També s’ha congratulat perquè la web L’Opinió Socialdemòcrata ja supera les tres mil visites.

Amb visió municipalista, un dels objectius de MES, ha valorat molt negativament la gestió d’Ada Colau a Barcelona en múltiples fronts (super-illa del Poble Nou, carril bici a diversos carrers, plans d’usos comercials i terrasses, connexió del tramvia a la Diagonal, Teatre Arnau, pobresa energètica, sense sostre…). “Té una ciutat -va reblar Miserachs- que se li escapa de les mans i alhora l’oposició ataca però no aporta propostes positives, en tot cas potser una mica Esquerra que planteja obertament una ciutat de solucions davant la ciutat del problema d’Ada Colau”.

Crònica de: Jesús Conte


Fotografies

 

Pere-O-Costa-sopar-debat-MES-estudis-politics-opiniosocialdemocrata-7