EL PAÍS BASC VOL SER REPÚBLICA

Aquest diumenge s’ha celebrat l’Aberri Eguna a Euskal Herria. S’ha reivindicat la unió de Navarra amb el País Basc com una sola unitat. Però el més important és que es vol la República d’Euskal Herria del segle XXI, que és diversa, multicultural, i terra d’acolliment.

El País Basc li està dient a l’Estat que vol la llibertat, la justícia, la independència i la sobirania. També comparteixen els bascos i les basques l’afany d’un món més just, lliure, solidari i igualitari.

Per contra el socialisme espanyol al poder no contempla aquesta possibilitat de fer un país nou, perquè al govern de l’Estat només tenen la idea de la integració per fer un país gran  per posicionar-se favorablement en els mercats internacionals.

Evidentment, la idea de país des del centre no és altra que la una uniformitat territorial en què la perifèria no té vot ni paraula per molt que la xifra del PIB de l’Estat depengui d’aquestes petites economies. Espanya segueix enfrontant-se a la seva pròpia realitat plurinacional.

Espanya està per participar en la geopolítica multilateral i s’afegeix a l’hegemonia trilateral dels Estats Units, la Unió Europea i el Japó. La República Popular Xina l’Estat espanyol l’ha considerat erròniament com la gran fàbrica, sense considerar que és un gran país en expansió de poder econòmic a diversos nivells internacionals i dotat d’una important influència a l’Àfrica i al Pacífic.

Per tant, no existeixen segons el socialisme espanyol nacions dins del regne d’Espanya altres que la nació espanyola organitzada en entitats regionals que participen del sistema democràtic de la Constitució de 1978, inamovible, intocable i durable. La ceguesa del govern de l’Estat és realment preocupant. Negar l’existència d’altres països al territori com Catalunya i Euskal Herria, situa Espanya de nou entre les autocràcies vestides de constitució semàntica a revisar per les Nacions Unides i els organismes defensors dels drets humans a Europa, inclòs el Tribunal Internacional de Justícia que ja va resoldre el cas Kosovo.

El regne d’Espanya busca un nou protagonisme en l’àmbit internacional. L’acord amb el Marroc l’ha fet en el moment en què es descobreix petroli i gas natural a les rodalies de l’antic territori espanyol Sidi Ifni avui en poder del Marroc.   

A Espanya no li ha importat trair el poble Sahrauí que espera poder celebrar el referèndum d’autodeterminació aprovat per les Nacions Unides que ara el Marroc i Espanya rebutgen. 

Tampoc sembla que hagi molestat els ministres d’economia de l’Estat ni al president Sánchez que Algèria ens giri l’esquena i faciliti el seu gas a Itàlia i faci serioses advertències al govern espanyol. Veurem les properes passes d’Algèria en resposta a l’actuació de l’estat espanyol.