Sopar del Grup d’Estudis Polítics amb la diputada ex-portaveu d’En Comú Podem

“Quant abans diguem que l’1-O no va ser el referèndum definitiu, millor”

“El centre del nou sobiranisme ha de ser la nova esquerra”. Elisenda Alamany, diputada d’En Comú Podem, portaveu d’aquest grup parlamentari fins fa unes setmanes i ara promotora de la plataforma Sobiranistes, ha defensat aquest relleu al front de l’estratègia independentista en el sopar organitzat anit pel Grup d’Estudis Polítics i la web L’Opiniosocialdemócrata.

Conscient que el seu col·lectiu té dues ànimes, la social i la nacional, defensa que una i altra opció formen part d’un mateix projecte de renovació d’una societat cansada de que els partits tradicionals no donin resposta a les seves demandes. Sobre la mateixa qüestió, recorda que els dies 1 i el 3 d’octubre de l’any passat va sortir al carrer gent que no pensava fer-ho, però adverteix que l’1 d’octubre no va ser el referèndum definitiu. “Quant abans ho diguem, millor”!.

El binomi social-nacional va ser precisament el motiu originari de la irrupció dels Comuns a l’arena política. També en bona part del creixement del sentiment sobiranista. “Hi ha un esgotament global -raona Alamany- que a Catalunya queda canalitzat per la reivindicació sobiranista. A Europa, en canvi, troba refugi en l’extrema dreta”.

La diputada no defuig la responsabilitat sobre què s’ha fet malament perquè creixi aquest malestar. “Vull un país on valgui la pena viure-hi -ha dit-, sense corrupció, en què la gent pugui progressar, amb recursos perquè el teixit empresarial pugui tirar endavant…”. Per fer-ho possible, Alamany considera que la iniciativa correspon a partits que no hagin castigat a la seva gent, en referència als qui van aplicar les retallades socials. “Un nou sobiranisme -va rematar- que no regali el lideratge a qui ha estat protagonista de moltes polítiques que ens van fer sortir al carrer”.

A més de constatar que no ens trobem en el marc d’una República que no ha estat proclamada, i com a via per la qual avançar cap a l’objectiu de que es faci efectiu el dret a decidir, aquesta diputada vol un referèndum efectiu amb reconeixement internacional, tot i que el referèndum no sigui acordat amb l’Estat.

Elisenda Alamany alerta sobre el que pot passar en les properes setmanes i davant una possible repressió reclama la unitat dels independentistes i dels que volen l’autodeterminació. “Nosaltres estarem on haguem d’estar, per això som útils, hem d’anar tots a una, també contra que hagi presos. No volem màrtirs” adverteix.

Sense voler donar un xec en blanc als socialistes, defensa l’aprovació dels Pressupostos de l’Estat pel seu contingut social, tot i advertir que no s’ha d’interpretar com un canvi de cromos  amb els presos o la rebaixa de penes en la petició fiscal davant el judici imminent. “Som partidaris d’utilitzar totes les escletxes” i conclou: “Si hem estat capaços de moure els socialistes en les propostes socials, perquè no els podem moure en l’àmbit nacional?”

 

Pau Miserachs: Una generació orfe

Pau Miserachs, president de Grup d’Estudis Polítics, va obrir l’acte fent una glossa de la convidada, a la que va definir com a sobiranista, coherent, compromesa, enèrgica i resolutiva. “És d’una generació que se sent orfe, que tira endavant una plataforma dins dels Comuns perquè defensa la diversitat. La democràcia és fràgil i està destruint les seves essències”.

En un altre moment del sopar va coincidir amb la diputada Alamany en què la república “és inexistent, no ha estat publicada, no es va baixar la bandera del Palau” i va criticar el clientelisme dels partits, fins i tot amb casos de caciquisme també a l’esquerra, “que els converteix en ETTS per col·locar al seus militants”.

NP sopar Elisenda Alamany (2)