La diputada del grup republicà Assumpció Laïlla demana la llibertat de Catalunya en un sopar debat

Assumpció Laïlla: “No tot es va fer bé fa un any però hem d’avançar units fins arribar al moll de l’os”

Assumpció Laïlla, deu anys com a diputada a les seves espatlles, va arribar al sopar-debat polític amb dues idees molt clares que volia transmetre: “no tot ho vàrem fer bé fa un any i hem de fer autocrítica”, però també “això no s’ha acabat i hem d’estar units i seguir caminant perquè un dia arribarem al moll de l’os”. Tot això en un context que valora millor que on érem fa un any tot i que pensàvem que hi seriem més lluny.

La diputada de Demòcrates de Catalunya va demostrar seguretat i experiència -presideix la Comissió de Salut al Parlament- davant uns contertul·lis del sopar organitzat pel Grup d’Estudis Polítics i l’Opinió Socialdemòcrata queixosos perquè el sacrifici de l’1 d’octubre de l’any passat sembla que hagi estat en va.

Militant d’Unió Democràtica de Catalunya durant 18 anys, Titón Laïlla va ser expulsada de la direcció quan el partit de Duran va haver d’escollir entre recolzar la consulta del 18-N d’Artur Mas o donar-li l’esquena. Laïlla va apostar per la coherència i per tirar endavant amb el procés. Desubicada, va formar juntament amb un grapat d’exmilitants el nou partit Demòcrates, amb no arriba tres anys d’existència i amb una trajectòria electoral primer de la mà de Junts pel Sí i després en la llista d’Esquerra-Catalunya sí. És un dels tres diputats del partit encapçalat per Antoni Castellà.

Espera que la tardor serà moguda i reclama que el protagonisme no correspongui solament als polítics sinó a la gent. Sobretot a l’hora d’afrontar el judici contra els presos polítics i de les escomeses d’un Estat que actua amb tics dictatorials. Malfia alhora dels companys d’hemicicle perquè “els partits estan ara en perspectiva electoral i no faran l’autocrítica”.[spacer height=”10px” id=”3″]

Se’ns havia dit…

No la defuig, fins i tot reclama aquesta autocrítica: “sabent com actua l’adversari ens hem empassat uns quants gripaus”. El públic present l’ajuda en l’enumeració dels “se’ns havia dit”: que ho teníem tot lligat, l’ocupació del territori, la fidelitat dels Mossos als seus caps, la diplomàcia, la hisenda pròpia… I un compte pendent des del restabliment de la Generalitat: la reforma de la funció pública. Les estructures d’estat, vaja! “Vull que hi siguin -mossos, funcionaris- quan arribi el moment” expressa confiada la jove diputada.

I tot i que desitja naturalment la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats, advoca per assolir la llibertat: “L’objectiu no és el llaç groc, l’objectiu és la llibertat de Catalunya i llavors ja els traurem”.

Malgrat que pugui semblar imprudent, aquesta diputada de Demòcrates utilitza una metàfora per reconèixer la ingenuïtat dels catalans: “A la propera Diada, l’ANC ens hauria de donar un got d’aigua per deixar-hi el lliri que duem a la mà”.

Enfront el guirigall de candidatures sobiranistes defensa la unitat, “si no se’ns passaran per sobre”, però també la capacitat d’elegir en primàries entre diverses opcions no amanides des dels despatxos. Postula que “el ciutadà tingui l’opció d’escollir la llista electoral municipal i fins i tot de presentar-s’hi”, però per això “els partits han de ser generosos”. Quant a la importància de les eleccions locals de maig vinent reconeix el paper cabdal de Barcelona “però també ens hi juguem el control del territori”.

“Només ens queda pedalar, pedalar, pedalar… ens empenyen els partits en aquesta tardor dura” va tancar a modus d’assignació de deures per a tots.

Pau Miserachs, promotor d’aquests sopars, va obrir la vetllada recordant que Assumpció Laïlla és bessona seva quant al preu que va pagar per defensar la seva independència i criteri enfront l’aparell dels partits. Ja en termes de discussió en veu alta, aquest jurista va incidir en què en els fets de fa un any se’ns va escapar el control del territori i, en el prospectiva electoral davant candidats com el que denomina “toreador francès”, considera que “és important convertir Barcelona en un castell republicà”.

Jesús Conte

Fotografies de Jesús Conte i Miquel Alonso