PARTAL: la justícia porta el conflicte a l’extrem

Sopar polític de MES, Grup d’Estudis Polítics i L’Opinió Socialdemòcrata

Vicent Partal: “L’Estat va fer un cop d’estat impulsat per una Europa que ara està farta i que li reclamarà que faci política”

“Si el 3 d’octubre, no el 27, s’hagués proclamat la República, ara seríem independents”

Vicenç Partal, periodista de llarga i alta volada, fundador del digital Vilaweb, tot un referent en la comunicació en xarxa, ha protagonitzat el darrer sopar organitzat per Pau Miseracjhs sota el paraigües de MES Moviment d’Esquerres, Grup d’Estudis Polítics i el bloc L’Opinió Socialdemòcrata.

L’ambient de la trobada nocturna estava colpit per les detencions d’activistes dels CDR acusats de terrorisme i per un partit de futbol que acabaria deixant el Barça fora de la Champions. Tot i així, Partal, presentat pel també  periodista Joan Alcaraz, va apuntar trets positius que van engrescar un auditori inicialment amoïnat.

Per a aquest analista, Espanya està atordida pels esdeveniments que protagonitza el sobiranisme català i viu dins del seu Màtrix: “El PP és mort i l’esquerra no sabem no és”.

Partal reconeix errades en l’administració del vent que bufava a favor amb el referèndum de l’1 d’octubre, tota una demostració d’èpica. Creu que si el 3 d’octubre, no el 27 d’octubre, s’hagués proclamat la República ara seríem independents, però es va triar la moderació per por a una resposta violenta de l’Estat.

Potser perquè estàvem en una nit futbolera, el conferenciant va emprar el símil d’un camp d’esports: “Des de l’any 2010 la pilota estava al mig del camp i no havia partit perquè l’altra equip no hi volia jugar. Amb l’1 d’octubre i la proclamació de la República llencem la pilota a l’altre extrem, a veure si reaccionen, i l’Estat ha tornat la pilota violentament”.

Un cop d’estat és la definició amb què qualifica la intervenció de la Generalitat, el cessament del Govern legítim i l’aplicació de l’article 155. Aquí Partal aprecia una certa ingenuïtat en no haver-nos adonat de la reacció de l’establishment europeu. De la Comissió Europea, aclareix diversos cops, no necessàriament dels estats que formen part de la Unió Europea, algun dels quals creu sensible a la nostra causa, sense aclarir de qui es tracta.

“L’Estat -comenta el periodista valencià- posa el conflicte en mans de la justícia i aquest estament el porta a l’extrem”.

Abandonar la via repressiva

El punt d’inflexió que aventura Partal és que Rajoy, forçat per Europa a prendre mesures dràstiques, es comprometia a solucionar el problema en tres mesos. Però la confiança en que les eleccions del 21 de desembre convocades per ells variarien la correlació de forces parlamentàries i que l’independentisme perdria la iniciativa se’n va anar en orris. I el conflicte s’allarga i es complica. Europa es posa nerviosa. “Europa està farta -assegura- perquè volien un cop d’estat que fos ràpid, han passat sis mesos i la situació està pitjor. Europa ha llançat un advertiment molt seriós a Rajoy: abandoneu la via repressiva i feu política”.

Aquest és el punt positiu del missatge de Partal, periodista ben informat que es va veure amb el president Puigdemont a Berlin el passat cap de setmana. Diàleg, negociació és el que s’albira per la iniciativa europea , la qual cosa obligarà a negociar amb gent que apreti fort i potser amb el preu de que Rajoy s’aparti abans. I sense presos ni exiliats, és clar, com a premissa inicial per asseure’s. I amb un procés de negociació que acabarà amb un referèndum acordat i amb dos anys per implementar el nou Estat.

Tot i reconeixent el cost dolorosíssim pagat pels polítics conseqüents amb la promesa de dur-nos a la independència en 18 mesos i que els ha dut a  la presó o a l’exili, el director de Vilaweb considera que la marxa de part del Govern a l’exili –“que se’n van perquè ja o es reconeixen com espanyols”- va ser una estratègia molt ben pensada “que ha fet saltar la banca. Tenim una colla d’advocats molt bons”.

Partal va fer altres consideracions sobre l’actualitat política i les perspectives de canvi. També sobre l’efervescència d’una dreta de tall feixista. Facció que s’acabarà menjant a Ciutadans perquè al seu parer “Ciutadans és l’extrema dreta de disseny però serà assassinada per l’extrema dreta lumpen que aposta per això de Tabarnia”.

Cada cop més audiència plural

Després d’una breu obertura per part del jurista Pau Miserachs, que es va felicitar perquè aquests sopars cada cop congreguen més audiència i no necessàriament militants de partits, va intervenir el fundador del Grup d’Estudis Polítics, l’ex polític del casal Bonavista d’ERC i dirigent de la masoneria Ramon Vinyals. El retrat que va fer dels temps de la transició li van permetre asseverar que llavors es van gestar els mals que arrosseguem avui, entre altres coses per una amnistia que va deixar lliure l’escombraria del franquisme que veiem ara i també va retreure la ceguera del PP al no comptar amb el paper que juguen avui dia els telèfons mòbils com a transmissors d’informació que corre de seguida per les xarxes socials.

El president de MES, Alfons Palacios, partidari de la doble estratègia de mantenir la pressió internacional però alhora disposar ben aviat d’un Govern aquí, va encoratjar als presents a ser agents de l’ànim per fer front a una situació que canvia dia a dia.

Jesús Conte