“Si ho sabem comunicar, molta gent s’hi sumarà al projecte d’un país il·lusionant i atractiu”

“Hem de quedar-nos tot. Els sobiranisme ha de guanyar tots els ajuntaments en les eleccions municipals del 10 de juny de l’any vinent” recomana amb la confiança de que és possible Pere-Oriol Costa, l’últim convidat als sopars-debat de MES Moviment d’Esquerres, Grup d’Estudis Polítics i L’Opinió Socialdemòcrata organitzats pel jurista i activista Pau Miserachs, coordinador territorial de MES a Barcelona.

Catedràtic emèrit de Comunicació a l’Autònoma, per les classes de Pere-Oriol Costa ha passat bona part de la professió periodística. Entre altres ocupacions paral·leles va ser deu anys conseller de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i ha escrit varis llibres, inclosa una biografia de Jordi Pujol en plena transició. Socialista catalanista de la línia Reventós va fer el salt cap a MES quan el PSC va abandonar les sigles identitaries per sotmetre’s de ple als dictats del PSOE.

El sopar, moderat pel periodista Joan Alcaraz,  va tenir lloc a les poques hores del pas al costat del president Carles Puigdemont al delegar la investidura en Jordi Sánchez, la qual cosa convidava a analitzar les perspectives que s’obren a l’horitzó a curt i mig terme. Val a dir que la CUP encara no s’hi havia pronunciat.

Primera condició per guanyar les municipals: “no barallar-nos per les llistes”. L’efecte immediat de la victòria, segons el conferenciant, seria canviar el paradigme de l’odi i de la incomprensió envers els catalans “que ja ve de Quevedo”.

Una altra condició per triomfar i copar els ajuntaments és eixamplar el suport popular cap al sobiranisme. “On podem guanyar adeptes és dissenyant un país il·lusionant i atractiu. Si el sabem comunicar, hi haurà gent que s’hi sumarà” i, com a dada a tenir en compte, Costa recorda que segons les enquestes al voltant d’un 25 ó 30 per cent de l’actual univers independentista que abans no ho era ho és perquè vol un país millor.

Qualifica la situació actual a Catalunya de pre-colonial: “No podem acceptar que tenir presos polítics sigui normal”. La solució oferta per Puigdemont per desencallar la situació és imaginativa “perquè l’article 155 ha vingut per durar”. “És una manera de tirar endavant -comenta Pere Oriol Costa- sobretot comptant amb les entitats -ANC, Òmnium i CDR- i així des de Brussel·les es pot anar teixint complicitats”.

El convidat reconeix que tot i haver guanyat el 21-D, dins el sobiranisme es reprodueix el mateix esquema que entre els unionistes: hi ha dreta i esquerra. “Segurament n’hi ha més entre els unionistes i a més, la que hi ha dins el sobiranisme és oberta i democràtica. Per això, Costa advoca per construir un gran projecte de país que reculli una majoria àmplia que eviti augmentar el fossar perquè els altres juguen a una certa ulsterització de Catalunya.

 

Radiografia dels partits espanyols

Costa, com a estratega i analista política, disecciona el moment actual de les diverses forces polítiques.  Del PP creu que Rajoy està consolidat malgrat el desgast d’imatge pels casos de corrupció ja que ls dirigents que l’envolten estan cremats i ara sembla que despunti Íñigo de la Serna, al que envien a Catalunya a prometre obres que ja s’havien anunciat fa anys. Quant a Ciutadans, han deixat la socialdemocràcia per la ideologia liberal “però no com els alemanys, sinó com els austríacs” i creu que l’agressivitat de Rivera pot jugar en contra seva. Tot i que ataquen Rajoy perquè avanci eleccions creu que el president intentarà aguantar.

Dels socialistes destaca que ho tenen malament pel seu suport al 155 –“estan abduïts pel PP-, perquè al no ser diputat al Congrés Pedro Sánchez té una presència pública reduïda, no pot fer una moció de censura i perquè no se’ls coneixen propostes. Això sí, tenen xarxa de poder local, com també ho té Unidos Podemos però aquests han abandonat el projecte de país plurinacional. “El seu punt fort és la paràlisi socialista i ara es tracta de veure qui queda primer de tots dos”.

 

Pau Miserachs: “Barcelona se li escapa de les mans a Colau”

Pau Miserachs va intervenir a l’obertura i al tancament del sopar per anunciar que ha encarregat un llibret per Sant Jordi amb la Declaració Universal de Drets Humans de NN UU i el informe Zayas amb motiu del 70è aniversari de la seva aprovació. També s’ha congratulat perquè la web L’Opinió Socialdemòcrata ja supera les tres mil visites.

Amb visió municipalista, un dels objectius de MES, ha valorat molt negativament la gestió d’Ada Colau a Barcelona en múltiples fronts (super-illa del Poble Nou, carril bici a diversos carrers, plans d’usos comercials i terrasses, connexió del tramvia a la Diagonal, Teatre Arnau, pobresa energètica, sense sostre…). “Té una ciutat -va reblar Miserachs- que se li escapa de les mans i alhora l’oposició ataca però no aporta propostes positives, en tot cas potser una mica Esquerra”.

 

Jesús Conte