El Grup d’estudis Polítics és un projecte de formació i difusió del què és i què significa una societat democràtica. Considerem que en cap cas es pot considerar il·legal el que en política és democràtic i acordat lliurament d’acord amb les regles del dret qui assenyala la frontera entre el què és just i el què és injust. En cap cas es pot considerar un Estat com perfecte i intocable. Només cal fer un tomb nord enllà per comprovar-ho.

Per Catalunya, llibertat, equival a afirmar la seva personalitat nacional. No és democràcia, com recordava el Professor francès Maurice Duverger, la política i les lleis que es fan d’esquena al poble. I per això hem de tenir ideals contracorrent, afirmant que és l’hora de les llibertats, dels drets humans, de la tolerància i de la Justícia Social.

El Grup d’estudis Polítics és un projecte de feina activa per recordar que les democràcies modernes no s’entenen sense una política de realització dels drets humans i del benestar social en una societat plural. La democràcia exigeix també el respecte de les minories i de la diversitat social. La democràcia no admet barreres artificials o interessades.

El Grup d’Estudis Polítics és també un projecte per aportar pensament, reflexió i per formar quadres polítics amb clara consciència democràtica. Som una entitat que es pronuncia oberta i plural. Ensems, som una entitat contrària a tota disbauxa política, a les falses pàtries constitucionals i als símbols d’unitat forçada.

Com deia Eric Fromm: no s’ha de tenir por a la llibertat. La política de la por i les amenaces per aturar el procés de construcció de la República Catalana són motiu de fort menyspreu per part nostra. Les amenaces i la política de la por ja no serveixen per aturar el poble de Catalunya.

El Grup d’Estudis Polítics es proposa, també, treballar científica i culturalment en la radicalització de la democràcia proclamant el dret a dir no a tota imposició i a les actituds polítiques autoritàries. Cap Constitució, cap procés constituent s’ha d’utilitzar per destruir la democràcia d’un país com és Catalunya. Confiem en la democràcia plural i en la ruptura amb la dictadura del passat. Critiquem i criticarem obertament els partits d’esquerres mancats d’ideologia política. Ser d’esquerres comporta actituds definitòries de formes de ser i de tracte cap a les persones.

Volem assentar també amb altres entitats i partits les bases de la raó catalana i les bondats d’una República Catalana que econòmicament està ben demostrada. És per això que ens proposem treballar amb d’altres entitats i partits d’idees similar per definir la democràcia econòmica i la democràcia social del segle XXI.

Sense que ens puguin considerar radicals ni extremistes ni estranys o exòtics, per dignitat, per pura dignitat, estem obligats com a republicans a demanar el compliment de la Llei de la Memòria Històrica. No glorifica pas a cap país disposar de foses comunes de persones afusellades sense identificar tant sols pel fet de pensar políticament diferent, enterrats molts d’ells en cunetes de carreteres. Moltes famílies estan esperançades per retre el seu íntim homenatge als seus estimats difunts.

Compartim majoritàriament el pensament socialdemòcrata que sosté el socialisme democràtic dels nostres dies. Per això ens cal rebutjar la fal·làcia de voler fer creure que l’esquerra no independentista és la única existent i políticament potent en la defensa dels drets socials.

La República a la Catalunya independent l’hem de fer entre tots i totes, i entre tots i totes hem de contribuir a la construcció del nou país. És una decisió que no pot quedar en mans de cap grup o grupuscle. Aquest nou país ha de romandre lluny de qualsevol sectarisme. Des de la nostra humil posició, treballarem per la confluència i la reconstrucció de les esquerres socials que lluiten per la independència de Catalunya. S’ha de fer d’una vegada política en positiu.

Som també una entitat d’estudis per difondre la tasca fonamental del Parlament i dels seus òrgans, promoure l’interès dels ciutadans per la problemàtica pública, per preparar ciutadans i ciutadanes responsables. La ciutadania, la joventut, ha de conèixer què és el seu Parlament i que s’hi fa. La ciutadania i la joventut han de seguir la tasca parlamentària i poder demanar explicacions a les seves representacions a qui un dia o altre hauran de substituir.

Comencem la feina en aquesta nova etapa d’una associació que va néixer un 1981, després d’un cop d’Estat, i en el moment en que la defensa de les llibertats, dels Drets Humans, de la tolerància i de la Justícia Social juntament amb la independència i la llibertat dels mitjans de comunicació i la tasca informativa són més necessàries que mai. En definitiva, som un Think Tank plural d’esperit republicà, socialdemòcrata, amant de la llibertat i del respecte a la societat plural i diversa en la que vivim.

Grup d’Estudis Polítics.